ARTEMIA nazywana inaczej "SOLOWIEC" w postaci DEKSAPLUWANEJ lub do INKUBACJI (do wylęgu) to bardzo drobny pokarm, który z powodzeniem nadaje się do skarmiania narybku.
INKUBACJA
W celu przeprowadzenia prawidłowego procesu inkubacji należy:
- Przygotować roztwór inkubacyjny z wykorzystaniem wody morskiej lub bieżącej (słodkiej) z dodatkiem soli niejodowanej (chlorek sodu). Zawartość soli nie powinna przekraczać 30ppt, co w praktyce oznacza 3 łyżki stołowe soli na 3 litry wody
- Zalecany poziom pH 8.0-8.5, w celu zwiększenia pH wykorzystać NaHCO3 (wodorowęglan sodu) w ilości 2g na 1L wody
- W celu polepszenia wylęgu dodawać 4-5 kropli wody utlenionej lub perhydrolu na 1L wody – zalecane przy małej inkubacji
- Solowca dokładnie wymieszać z aktywatorem i bez wcześniejszego przewietrzania wprowadzić cysty w ilości 2g na 1L wody
- W procesie inkubacyjnym wykorzystywać stałą aerację powietrzem w celu utrzymywania cyst w stanie zawiesiny – przepustowość 5-6L/min
- Roztwór inkubacyjny utrzymywać w temperaturze 28-30°C
- Zapewnić stałe oświetlenie – nie mniej niż 2000lux
- Czas inkubacji – min. 24h
- Zaleca się wykorzystywać do wylęgu pojemnik z dnem w formie stożka
- Po zakończeniu wylęgu odłączyć aerację, oddzielić naulupie (naupliusy), wykorzystując cienki filtr, przed skarmieniem przemyć pod bieżącą wodą
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- Cysty przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, w temperaturze poniżej 10°C, zakrytym przed promieniami słonecznymi
- Po otwarciu szczelnie zabezpieczyć przed dostępem powietrza
|